AMSTERDAM – Na jaren van achteruitgang lijkt de hypotheekmarkt het dieptepunt bereikt te hebben en zal dit jaar licht aantrekken.

Dat verwacht adviesbureau IG&H, dat zich hierbij baseert op een verbeterd consumentenvertrouwen, licht dalende woningprijzen en het uitblijven van beperkingen van de hypotheekrenteaftrek.

De hypotheekomzet zal over 2011 uitkomen op ongeveer 70 miljard euro, een plus van acht procent ten opzichte van de 64,7 miljard euro die over 2010 op de teller staat.

Houdgreep

Wel zal de “op slot geraakte woningmarkt in combinatie met verdere aanscherping van de NHG-hypotheekregels, waardoor gezinnen minder kunnen lenen, de hypotheekmarkt in 2011 in de houdgreep houden”, aldus het adviesbureau.

De terugkeer van buitenlandse prijsvechters zal zorgen voor meer concurrentie onder hypotheekverstrekkers. Bovendien hebben verschillende partijen aangegeven van plan te zijn een hoger marktaandeel in de wacht te slepen.

Gehalveerd

Ten opzichte van het piekjaar 2006 is de hypotheekmarkt bijna gehalveerd. De totale omzet bedroeg toen 124 miljard euro. Het aantal verkochte hypotheken is bovendien afgenomen van 470.000 in 2006 naar 251.000 vorig jaar.

ING heeft in 2010 het beste gepresteerd op de hypotheekmarkt. Het marktaandeel van het concern is met twee procentpunt gestegen.

Het Franse BNP Paribas liet een forse groei zien. Rabobank is echter net als in 2009 de voornaamste hypotheekverstrekker.