AMSTERDAM – In de zomer moet er een nieuw concept vrijhandelsakkoord ontworpen zijn. Dat is een van de meest concrete uitkomsten van het World Economic Forum in Davos. Verder uitten bankiers vooral hun zorgen over het teveel aan overheidsregels in de financiële sector.

De afgelopen dagen stond het Zwitserse Davos in het teken van de topconferentie met ondernemers en politici van over de hele wereld.

De aanwezige handelsministers van 25 landen, waaronder China en de Verenigde Staten, kwamen overeen dat eind juli een ontwerp van een vrijhandelsakkoord klaar moet zijn, meldt het Financieele Dagblad. Twee jaar geleden liep dat overleg vast, vooral door onverenigbare standpunten van de VS en India.

De komende maanden moeten ambtenaren zich buigen over de technische knelpunten en de ministers over de politieke. Eind juli moet er een ‘deal op hoofdlijnen’ klaar liggen.

Banken

Een ‘eenzame’ analist waarschuwde op de topconferentie voor een nieuwe financiële catastrofe in 2015, bericht persbureau Bloomberg. Barry Wilkinson, die zich bij consultancybedrijf Oliver Wyman focust op risicomanagement, stelt dat de elementen die de vorige crisis hebben ontketend, nu nog sterker aanwezig zijn.

Bankiers waren dit jaar niet druk met zakendoen, maar vooral met het uiten van hun zorgen omtrent het strengere fiscale overheidsbeleid in de VS en West-Europa. Ze benadrukten dat de financiële sector een belangrijke rol speelt in het realiseren van economische groei.

Financiële topmannen namen één element uit Wilkinsons rapport over, namelijk dat een teveel aan regels in de bankensector gevaarlijk is. Het kan ertoe leiden dat het nemen van grote risico’s zich alleen maar verplaatst naar hedgefondsen en andere instellingen die niet onder dat toezicht vallen.

Andere uitspraken

“De dure olieprijs vormt een bedreiging voor het herstel van de economie.” (Peter Voser, topman Shell)

“Zeg maar dankjewel door krediet te verstrekken.” (Christine Lagare, Franse minister van Financiën)

“Niet alle banken moeten over één kam geschoren worden en tot politieke zondebokken gemaakt worden.” (Jamie Dimon, topman van JP Morgan)

“Een Chinese vastgoedbubbel is mogelijk.”( Yu Yongding, Chinese topeconoom)

“Griekenland wil met geld van het EU-noodfonds schulden terugkopen.” (George Papaconstantinou, Griekse minister van Financiën)