CAIRO - De internationale kredietbeoordelaar Moody's heeft zijn waardering voor Egyptisch staatspapier verlaagd. Aanleiding zijn de ''diepgewortelde'' politieke spanningen.

De beoordeling gaat een stap omlaag van 'Ba1' tot 'Ba2'. Een verdere verlaging voor de middellange termijn is niet ondenkbaar, aldus Moody's.

Egypte staat volgens het bureau voor grote uitdagingen op het gebied van de hoge werkloosheid, de oplopende inflatie het begrotingstekort en de armoede in het land.

Waarschuwing

Moody's waarschuwt dat de kredietbeoordeling verder omlaag gaat als de situatie in het land verder escaleert. Wanneer de kredietwaardigheid van een land wordt verlaagd, betekent dit dat het meer rente moet gaan betalen op leningen die het afsluit.

''De kans is groot dat het monetaire beleid losser wordt gelaten als onderdeel van de overheid om de onvrede onder controle te houden'', stelt Moody's. Dat brengt echter weer complicaties met zich mee vanwege de oplopende inflatie.

De stijgende prijzen en de onrust in het land waren voor kredietbeoordelaar Fitch afgelopen vrijdag al redenen om de waardering van het Egyptische staatspapier te verlagen.