AMSTERDAM - Investeringsbank NIBC is van plan Chinese ingenieursbureaus te betrekken bij de aanleg van nieuwe wegen, bruggen en tunnels tussen Amsterdam en Almere.

Het gaat om een project van anderhalf miljard euro. Rijkswaterstaat bereidt de aanbesteding van het werk onder de naam A6/A9 nog voor, schrijft het Financieele Dagblad maandag.

"De Chinezen zijn snel, efficiënt en hebben bewezen goed te kunnen bouwen", zegt topman bij NIBC Jeroen Drost in de krant. De bank heeft contact met Bejing Urban Construction Group, een bouwer met een miljardenomzet. Ook praat de bank met Chinese banken.

Ervaring

De ervaring van Chinezen met bouwen in dichtbevolkte gebieden kan volgens Drost in Nederland goed van pas komen. "Ze zijn in staat metro- en tramlijnen aan te leggen zonder de mierenhoop te verstoren."

Als alles doorgaat, is het niet de eerste keer dat Chinezen in Nederland bouwen. In Rotterdam bouwt een joint venture van Volker Wessels Vastgoed en Shanghai Construction Group een groot Chinees handelscentrium in de wijk Katendrecht.

Polen

In Polen worden Chinezen al ingeschakeld bij de daadwerkelijke aanleg van snelwegen, maar in Nederland zijn daar nog geen plannen toe. NIBC wil de Chinezen volgens de krant in eerste instantie inschakelen bij het ontwerp en de financiering van de infrastructuur.