AMSTERDAM - Grote Nederlandse bedrijven halen uit veiligheidsoverwegingen werknemers terug uit Egypte. Bierbrouwer Heineken repatrieert 29 Nederlanders die in het landen werken, zo liet een woordvoerder zondag weten.

De werknemers van de bierbrouwer zijn al op weg naar Nederland of wachten op dit moment op vervoer. Lokale werknemers hebben instructies gekregen om het werk voor onbepaalde tijd stil te leggen. ''Het welzijn van de mensen staat voorop'', aldus de woordvoerder.

Ook Shell zou bezig zijn om internationale werknemers het land uit te krijgen. Het Britse persbureau Reuters haalt een bron rond het bedrijf aan die zeg dat het gaat om zestig gezinnen.

Een woordvoerder van Shell liet weten dat het bedrijf ''bezig is de situatie te monitoren'' en ''zich voor te bereiden op mogelijke scenario's''.

Unilever

Unilever gaat eveneens zijn mensen terughalen. Het gaat om twee mensen die daar permanent met hun gezin wonen en twaalf zogenoemde consultants, die in Egypte verblijven voor tijdelijke klussen, zo liet een woordvoerster weten.

''De communicatie is lastig en de nooddiensten die bij de evacuatie moeten helpen, zijn moeilijk te bereiken. Zodra het crisisteam het sein groen geeft, gaat het gebeuren, wij treffen nu de voorbereidingen.''

De zegsvrouw kon niets zeggen over de nationaliteit van de werknemers in Egypte. De kantoren van Unilever in Egypte zijn sinds donderdag dicht.