AMSTERDAM - Microsoft klaagt een voormalig manager van het bedrijf aan voor het wegsluizen van bijna een half miljoen dollar. Via een niet bestaand bedrijf stuurde hij Microsoft facturen voor het verspreiden van de Bing Toolbar browserplugin.

Volgens de aanklacht (pdf) die afgelopen maandag werd ingediend bij de Washington Supreme Court construeerde Robert D. Curry een facade met het zogenaamde bedrijf Blu Games.

Via een derde factureerde de Director Business Development van Microsoft's Strategic Partnerships Team zichzelf voor het verspreiden van de Bing Toolbar browserplugin. Daarmee sluisde hij 495.000 dollar weg, ontdekte Computerworld.

Handtekening

Volgens Microsoft vervalste Curry de handtekening van zijn baas om de valse facturen goed te keuren. Curry was ook zelf verantwoordelijk voor het onderhandelen van contracten met distributiepartners en het goedkeuren van betalingen. Microsoft heeft de manager op 13 januari ontslagen nadat de fraude werd ontdekt.

Curry begon in maart 2010 met het wegsluizen van geld toen hij Pentad Solutions, een verkoper van Microsoft-spullen, een factuur van 50.000 dollar stuurde voor audio- en videoapparatuur van het nepbedrijf Resolution Audio.

Volgens Microsoft beweerde Curry dat de apparatuur bedoeld was voor een Xbox 360 stand, maar hield hij het zelf. Vervolgens factureerde Pentad de levering van de spullen door aan Microsoft zelf.

Truc

Curry zou vervolgens in augustus dezelfde truc hebben uitgehaald met een bedrag van meer dan 20.000 dollar. Volgens Mcirosoft had Curry geen zeggenschap over Xbox-zaken, beurzen en de aanschaf van apparatuur.

Omdat beide plannen goed uitpakten, stelde hij eind vorige zomer aan Pentad voor de Bing Browser Toolbar te verspreiden, ondanks dat Pentad geen online kanalen had waarmee de software verspreid kon worden. Hij sloot vervolgens een contract met Pentad dat niet was goedgekeurd door zijn superieuren.

Downloads

Tegen 10 november kreeg Curry zijn manager zo ver 600.000 dollar vrij te maken voor de distributie van de Bing Toolbar via Pentad. Pentad gaf de opracht vervolgens door aan de nepbedrijven Resolution Audio en het nieuwe Blu Games die binnen een week claimden honderdduizenden downloads te hebben bewerkstelligd.

Respectievelijk zouden de bedrijven daarom recht hebben op 183,585 en 152,200 dollar.

Nota

Pentad leverde de facturen af bij Curry en stuurde vervolgens een creditnota aan Microsoft van 450.918 dollar plus een vergoeding die door Curry werd geraamd op 60.132 dollar. Na het verrekenen van verschillende kortingen betaalde Microsoft uiteindelijk 388.000 dollar aan Pentad.

Hoewel Curry zo uiteindelijk bijna een half miljoen dollar van Microsoft stal, werden zijn activiteiten pas twee weken geleden ontdekt. Hij stelde toen voor dat Microsoft de contracten met Pentad zou uitbreiden en probeerde via Blu Games 1,5 miljoen dollar los te krijgen voor het distribueren van de Bing Toolbar. Dat bleek te veel en de praktijken van de manager werden ontdekt.

Curry wordt aangeklaagd voor fraude en het opstrijken van ciminele woekerwinsten. Microsoft wil een schadevergoeding van minimaal 495.341 dollar, zoveel zou Curry uiteindelijk gestolen hebben.