AMSTERDAM - Voor het eerst sinds 2006 heeft een meerderheid van de Nederlandse banken in het laatste kwartaal van vorig jaar de eisen voor leningen aan bedrijven versoepeld. Dat meldde De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag op basis van de uitkomst van de laatste Bank Lending Survey.

Banken gaven in dat onderzoek aan dat zij hun criteria in de laatste drie maanden van het jaar over de hele linie hebben versoepeld vergeleken met de drie maanden ervoor.

''Het geldt zowel voor grote als kleine ondernemingen en voor kortlopende en langlopende kredieten'', aldus DNB.

Crisis

De recente versoepeling houdt niet in dat banken makkelijker geld uitlenen dan voor de financiële crisis. De strengere eisen die in voorgaande jaren zijn opgesteld, zijn nog niet ongedaan gemaakt.

Volgens DNB tekenen deze ontwikkelingen zich af tegen de achtergrond van een ''afnemende maar nog steeds gematigd positieve groei van de kredietverlening aan bedrijven in de afgelopen jaren''.

Vermogen

Banken zouden wat minder moeilijk doen omdat ze er beter voor stonden qua vermogenspositie en balansverhoudingen, maar ook omdat ze de hete adem van andere banken in de nek voelen. Ten slotte spelen de betere vooruitzichten van sommige bedrijfstakken en ondernemingen een rol.

De banken benadrukken dat ze zich wel goed willen indekken tegen eventuele verliezen en dus nog stevige eisen aan onderpanden stellen.