AMSTERDAM – Griekenland wil met geld van het Europese noodfonds een deel van zijn schulden terugkopen. Dat idee heeft de Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou vrijdag in Davos geopperd.

Over de schulden die Griekenland heeft, moet het land een hoge rentevoet betalen. Het Zuid-Europese land zou daarom geld uit de European Financial Stability Facility (EFSF) willen halen.

“Het is een van de ideeën die op tafel liggen”, aldus de Griekse minister in een interview met The Wall Street Journal. Hij benadrukt dat er op dit moment nog geen specifiek plan klaarligt.

Junk

Onder dit scenario zou het EFSF, dat een triple A-status heeft, geld lenen van de internationale markten en dat lenen aan Griekenland.

Die lening zou worden verstrekt met een rentepercentage dat veel lager ligt dan wat Griekenland nu op de markt betaalt, vanwege haar junkstatus bij de drie grootste kredietbeoordelaars.

Met het Europese geld zou Athene tussen de 50 en 60 miljard dollar aan obligaties terug kunnen kopen.

Alternatieven

Europa kijkt ook naar alternatieven om de rentedruk te verminderen, bijvoorbeeld door de periode van terugbetaling aan de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te verlengen naar 2024 en de officiële rentevoet te verlagen naar zo’n vijf procent.

In de wandelgangen van het World Economic Forum vertelde Papaconstantinou verder dat Griekenland plannen heeft om de obligatiemarkt later dit jaar opnieuw als verkoper te betreden.

Griekenland werd vorig jaar te hulp geschoten met noodleningen van de EU en het IMF. Investeerders zijn er echter nog lang niet gerust op dat het land op langere termijn aan zijn hoge verplichtingen kan voldoen.