AMSTERDAM - De markt voor dimbare LED-lampen heeft weer een nieuwe impuls gekregen. Fabrikant Cree lanceerde gisteren ter demonstratie een LED met het vermogen en uitstraling van een gloeilamp.

De lamp verbruikt slechts tien watt maar geeft evenveel licht als een gloeilamp met het vermogen van zestig watt. Volgens Cree gaat de dimbare LED-lamp 25.000 uur mee, in tegenstelling tot 8000 uur voor een gloeilamp.

Hiermee is de lamp niet alleen zuiniger en efficiënter dan gloeilampen, ook andere dimbare LED-lampen halen het rendement van Cree voorlopig nog niet. Directe concurrent Osram Sylvania bracht al eerder een LED-vervanger van de gloeilamp uit, maar deze verbruikt twaalf watt.

Vorm

Ook in vorm probeert Cree de concurrentie voor te blijven. LED-lampen hebben tegenwoordig een kegelvorm, zo ook de lamp van Osram Sylvania. Cree beweert echter met een bolvormige lamp het licht beter te kunnen verspreiden en zo het warme licht van een gloeilamp te benaderen.

Cree en Osram Sylvania zijn niet de enige partijen in de race voor dominantie in deze markt. Onder anderen GE en Philips zijn bezig met het ontwikkelen van LED-lampen die gloeilampen van veertig en zestig watt moeten doen vergeten. Cree hoopt in de herfst van dit jaar de nodige certificaten te bemachtigen.

Prijs

De prijs van dimbare LED-lampen die gloeilampen imiteren, ligt op dit moment rond de veertig dollar. Zachary Gibler, CEO van Lighting Sciences Group, gaf vorig jaar aan dat de prijs van deze lampen binnen twee jaar naar tien dollar zal dalen.