AMSTERDAM – Kredietbeoordelaar Moody’s stelt dat de AAA-status van de Verenigde Staten mogelijk sneller dan verwacht aangepast zal moeten worden. Dat meldt Bloomberg op basis van een nieuw rapport.

De status, de hoogste die er is, krijgt binnenkort wellicht een negatief vooruitzicht mee. Dit betekent dat de kans toeneemt dat de kredietwaardigheid van het land naar beneden aangepast wordt.

Aanleiding vormt het rapport van de rekenkamer van het Amerikaanse Congres, het CBO, dat woensdag werd uitgebracht. Hieruit bleek dat het Amerikaanse begrotingstekort dit jaar vermoedelijk oploopt tot 1500 miljard dollar, een recordhoogte.

Tijdsspanne

“Hoewel er op dit moment nog geen aanpassing van de kredietbeoordeling op stapel staat, is de tijdsspanne voor een verandering korter geworden en de waarschijnlijkheid dat we een negatief vooruitzicht geven neemt toe”, aldus Moody’s. De beoordeling is nu nog ‘stabiel’.

Het begrotingstekort stijgt vooral zo hard vanwege de overeenkomst die de Amerikaanse president Barack Obama met de Republikeinen sloot om alle belastingverlagingen van president George Bush in ere te houden. De belastinginkomsten zijn afgenomen naar het laagste niveau sinds 1950.

Japan

De waarschuwing van Moody’s volgt op de verlaging van de kredietwaardigheid van Japan door sectorgenoot Standard & Poor's (S&P). De beoordeling van Japan werd met een stap verlaagd, van AA naar AA-.

Landen met een AAA-rating kunnen op kapitaalmarkten relatief goedkoop lenen. “Andere grote AAA-landen hebben plannen om hun tekorten de komende jaren stevig aan te pakken”, aldus een analist van Moody’s tegenover het persbureau. “Dat zou wel eens tekenend kunnen zijn.”

Onverantwoordelijk

Op het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos zei de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner dat snelle en drastische bezuinigingen om het Amerikaanse begrotingstekort te reduceren onverantwoord zijn,  zo schrijft de BBC.

"Het is belangrijk het economisch herstel niet in gevaar te brengen door fors te snijden", aldus Geithner in zijn toespraak.