AMSTERDAM - Zaterdagmiddag, drukke winkelstraat en opeens moet je nodig naar het toilet. ''Om dan naar de derde etage te moeten van een warenhuis is geen pretje'', zegt Eric Treurniet, oprichter van 2theloo.

Hij opent 17 februari zijn eerste plaswinkel in de Kalverstraat in Amsterdam, zei hij vrijdag. Na de opening van de winkel met toiletten in Amsterdam moeten er tien tot vijftien winkels volgen in de rest van Nederland. ''Daarna zijn andere Europese landen aan de beurt'', zegt Treurniet.

De ondernemer kwam een jaar geleden op het idee voor de plaswinkel toen hij met zijn gezin in Brugge stond en zijn dochter hoge nood had. ''In een winkel mag je vaak geen gebruikmaken van het toilet. En als je geen gast van een hotel bent, voel je je toch een beetje gegeneerd om daar gebruik te maken van de faciliteiten.''

In de winkels kunnen de bezoekers niet alleen hun plas kwijt, maar zijn ook allerhande spullen te koop: niet alleen tampons of luiers, maar ook gadgets. ''Je kunt bij ons terecht voor alles wat je in het toilet nodig hebt’’, aldus Treurniet.