AMSTERDAM - Het Nederlandse Layar maakt het ontwikkelaars sinds donderdag mogelijk om augmented reality te embedden in iPhone applicaties. Het invoegen van deze Layar Player is gratis.

Layar is één van de eerste pioniers op gebied van augmented reality, dat camerabeelden en locatiegegevens van mobiele telefoons combineert met informatie van internet. Via GPS-data wordt bepaald waar iemand is en wordt relevante informatie gegeven. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld het plaatselijke huizenaanbod van Funda door de cameralens van hun mobieltje bekijken.

Met het nieuwe product 'Layar Player' kunnen bedrijven de functionaliteit ook in hun eigen apps integreren. De Amsterdamse startup presenteerde in een persbericht drie voorbeelden van partijen die het invoegen van augmented reality inmiddels al gebruiken: de door Microsoft gesponsorde AR-game Snowboard Hero, de applicatie VerbeterdeBuurt en Layar Trade, een app waarmee mensen recente projecten van lokale bouwers kunnen bekijken en recenseren.

'Democratisering AR'

Voor Layar heeft het gratis invoegen van augmented reality een belangrijke waarde: de techniek blijft zo niet alleen bekend bij early adaptors, ook de grotere massa kan er aan gewend raken. "Dit gaat over de democratisering van augmented reality", zei Layar mede-oprichter Maarten Lehs-Fitzgerald over de lancering.