SAN FRANCISCO - De sociale netwerksite LinkedIn wil naar de beurs. Het bedrijf heeft hiervoor een officiële aanvraag ingediend, zo bleek donderdagavond laat uit een melding bij de Amerikaanse beursautoriteit SEC.

LinkedIn wil met de beursgang tot 175 miljoen dollar (128 miljoen euro) ophalen, zo bleek uit de aanvraag. Het aantal aandelen en een prijsindicatie zijn nog niet bepaald, waardoor ook niet is vast te stellen op welke waarde de netwerksite voor zakelijke professionals wordt geschat.

LinkedIn telt ruim negentig miljoen leden in meer dan tweehonderd landen. In de eerste negen maanden van 2010 boekte het een winst van 1,85 miljoen dollar (1,35 miljoen euro) op een omzet van 161,4 miljoen dollar (117,5 miljoen euro).

Facebook

Eerder schreef persbureau Reuters al over de plannen. LinkedIn zou branchegenoot Facebook voor willen zijn met een beursgang, om meer aandacht te genereren.

Het is nog niet bekend of en wanneer Facebook, met vijfhonderd miljoen leden, naar de beurs gaat. De potentiële waarde van deze concurrent zou maar liefst 50 miljard dollar bedragen.