AMSTERDAM - Veel particuliere parkeerplaatsen blijven ongebruikt als de eigenaar op zijn werk is, terwijl er in drukke steden wel behoefte is aan dit soort ruimte. In China worden deze parkeerplaatsen daarom tegen betaling beschikbaar gesteld.

De lokale autoriteiten van Balizhuang, een voorstad van Beijing, hebben samen met een bedrijf een applicatie laten ontwikkelen die pendelaars aan eigenaren van parkeerplaatsen koppelt. De realtime app toont op een kaart waar en voor welk bedrag parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Het gaat om een aantal van ongeveer 25.000 parkeerruimtes.

De gebruiker kan een zoekopdracht zowel op prijs als locatie instellen. De prijs kan afhangen van het aantal uren dat de parkeerplaats beschikbaar is. Er zou echter ook een aantal gratis plekken in Balizhuang te vinden zijn.

Win-winmodel

Zowel de aanbieder, Nestca genaamd, als eigenaren van parkeerplaatsen kunnen aan de verhuur van parkeerplaatsen verdienen. Vanwege de steeds meer uitbreidende industrialisatie in China heeft het concept ook veel potentie in andere voorsteden.