AMSTERDAM - Dit jaar wordt het jaar van de waarheid voor de vrachttarieven in de transport- en logistieke sector. Dat schrijft ING Economisch Bureau in het vrijdag gepubliceerde kwartaalbericht over de sector.

Het economisch bureau verwacht dat er dit jaar voor het vervoer van goederen 3 procent meer wordt betaald, terwijl vorig jaar de prijzen nog daalden.

De tarieven zakten onder invloed van overcapaciteit in de afgelopen jaren tot een historisch laag niveau. ''Sectorbreed lagen de tarieven na afloop van 2010 nog steeds 4 procent lager dan eind 2008'', aldus sectoreconoom Rico Luman in het kwartaalbericht.

Volgens Luman ontstond er de afgelopen maanden enige onderhandelingsruimte voor wegvervoerscontracten in bijvoorbeeld de chemiesector. Luman: ''Toch moeten we niet vergeten dat er nog een lange weg te gaan is.''

Vrachtvolumes

Wat betreft de vrachtvolumes is de vaart eruit. Het bureau gaat uit van een stijging van 2,8 procent. Dat is minder dan in 2010, toen er 3,5 procent meer werd vervoerd. Naar verwachting schommelt de volumegroei de komende jaren jaarlijks tussen de 2 en 3 procent.

De sector presteert volgens Luman beter dan de totale economie, waarvoor een groeicijfer van 1,4 procent wordt voorzien. De economische groei wordt afgeremd door overheidsbezuinigingen.

Export

Volgens de sectoreconoom neemt het grote verschil tussen internationaal en nationaal vervoer dit jaar af. ''Waar de export terugschakelt, trekken de bestedingen van Nederlandse consumenten en bedrijven aan'', aldus Luman.

Volgens hem realiseert het wegvervoer als enige deelmarkt in de transport en logistiek naar verwachting een hogere groei dan vorig jaar. ''Vooral voor het distributievervoer is een beter jaar weggelegd.''