AMSTERDAM - Elke week in Update Duurzaam een overzicht van opmerkelijke 'groene' (uitvin)dingen. Met deze week: een energiecentrale met een skipiste, goedkope motorbrandstof, eten dat overconsumptie tegengaat en een instant-onderkomen voor vluchtelingen.

Critici brengen duurzame initiatieven graag in verband met geitenwollen sokken, subsidieslurpers en overdreven soberheid. Het Deense architectenbureau Bjarke Ingels Group (BIG) toont zich daar bewust van te zijn bij een recente ontwerpcompetitie in Kopenhagen. Het won de wedstrijd met een zeer opmerkelijk gebouw: een afvalverbrandingsinstallatie die ook dienst doet als skipiste.

De energiecentrale moet de vorm van een kolossale berg krijgen, met een kronkelend dak dat omgetoverd is tot een 116 duizend vierkante meter grote skipiste. Op de kunstmatige piste moeten verschillende runs afgewerkt kunnen worden. De centrale geldt als vervanging voor de veertig jaar oude Amagerforbraending-centrale.

Het gebouw, dat energie uit afval moet halen, zou gebruik maken van de nieuwste duurzame technologieën. "Het is een voorbeeld van hedonistische duurzaamheid: het idee dat duurzaamheid geen last is, maar dat het onze leefkwaliteit kan verbeteren", aldus BIG.

Veel goedkoper tanken

Waar het project van BIG ruim 470 miljoen euro moet kosten, neemt een andere duurzame ontwikkeling meer het beeld weg dat duurzame projecten veelal subsidieslurpers zijn: het Britse bedrijf Cella Energy heeft namelijk een synthetische stof ontwikkeld die rijden met een verbrandingsmotor aanzienlijk goedkoper zou maken.

In plaats van ruim anderhalve euro voor een liter benzine, zou deze brandstof slechts een kwart euro per liter kosten. En dat is met de steeds verder stijgende benzineprijs een vooruitzicht wat automobilisten zich graag voorstellen.

Het zou gaan om een op waterstof gebaseerde brandstof, die bij verbranding geen CO2-uitstoot produceert. De door het bedrijf inmiddels gepatenteerde technologie is de afgelopen vier jaren in het geheim ontwikkeld. De brandstof zou kunnen worden gebruikt in voertuigen met verbrandingsmotoren, zonder dat de motor aangepast hoeft te worden: zeer interessant voor de auto-industrie.

Duurzaam instant-onderkomen

Sommige duurzame oplossingen bevatten tegelijkertijd ook een luxe karakter. Zo is dat het geval met een innovatief noodonderkomen voor mensen die wegens een ramp geëvacueerd moeten worden.

Een Japanse leasefirma ontwikkelde een container, die met een druk op de knop tot huis transformeert. De EDV-01 van fabrikant Daiwa Lease is niet erg groot qua afmetingen, maar kan toch twee à drie mensen een onderkomen met bedden, een keuken en een badkamer bieden. De containercaravan zou door helikopters vervoerd moeten kunnen worden.

Waarom duurzaam? De Japanse firma bedacht zich ook dat de ontstane stacaravan mogelijk geen gebruik kan maken van een plaatselijk elektriciteitsnet. En dus is het huis ook uitgerust met zonnepanelen, brandstofcellen en accu's.

'Vol' blijven zitten

Minder eten is duurzamer voor de gezondheid en de economie kan er, misschien verrassend, zelfs van profiteren. Levensmiddelenproducenten proberen namelijk al jaren voeding te maken die de consument voor lange tijd een vol gevoel in de maag geeft en laat afslanken.

Nestlé duikt ook in dat gat van de markt en beweert over vijf jaar het ideale dieetvoedsel te kunnen produceren. Het bedrijf weigert vooralsnog te vertellen om wat voor voedingsmiddelen het dan precies zou kunnen gaan. Een onderzoeker kwam alleen met een hypothetisch voorbeeld van een plantaardige dressing- en bakolie.