AMSTERDAM – De gemeente Abcoude heeft Fietsenshop.nu voor de rechter gedaagd, omdat de webwinkel vanuit huis wordt gerund. Dit past niet binnen het bestemmingsplan.

De zaak ligt inmiddels bij de Raad van State die binnen zes weken uitspraak doet. Thuiswinkel.org denkt dat duizenden startende en kleine webwinkels door de uitspraak geraakt kunnen worden.

“We zijn al vijf jaar bezig met de webwinkel, maar sinds 2008 hebben we een conflict met de gemeente. Zij wil geen detailhandel in onze straat, maar er zitten hier al meer bedrijven," aldus Angelique Hoogenhoud die de webwinkel met haar echtgenoot runt.

"Daarnaast is er bezwaar tegen het verkeer dat we aantrekken, maar volgens onze telling is dat 0,02 procent van het verkeer dat hier rijdt.”

Bestemmingsplan

Gemeenten maken in hun bestemmingsplan onderscheid tussen detail- en groothandel. Voor de detailhandel worden locaties aangewezen die niet in wijken met een woonbestemming liggen. Ook mogen zij zich niet vestigen op een bedrijventerrein dat gereserveerd is voor groothandel.

Volgens Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, vallen webwinkels daarmee tussen wal en schip. "Zij zijn immers een bedrijf, maar ze zijn ook detailhandel. Ze mogen zich vaak niet vestigen op een bedrijventerrein. Tegelijkertijd moeten ze zich vestigen in daarvoor aangewezen winkelstraten, terwijl ze helemaal geen klassieke stenen winkel zijn.”

Fietsenshop

Fietsenshop.nu verkoopt naar eigen zeggen gemiddeld 4,5 fiets per week, waarvan 90 procent van de verkopen online plaatsvindt.

Na een eerdere rechtszitting werd de gemeente in het gelijk gesteld. Als de Raad van State tevens de gemeente in het gelijk stelt, is het niet zeker of de webwinkel doorprocedeert. “Het is de vraag of het rendabel is om door te gaan. De kosten lopen op, terwijl we geen wereldzaak runnen,” aldus Hoogenhoud.

Thuiswinkel.org wil dat gemeenten rekening houden met webwinkels. Volgens de thuiswinkelorganisatie is het in de meeste gemeenten wel toegestaan dat advocaten, huisartsen en andere vrije beroepsoefenaars zich in woonwijken vestigen.