AMSTERDAM - USB-stekkers, door miljoenen mensen in gebruik bij printers, scanners, en muizen, passen maar op één manier in een computer. Daarom stelt ontwerpster Yi Xuan een symmetrisch ontwerp voor.

In de praktijk komt het vaak voor dat computergebruikers een USB-stekker net zo achteloos in het contact willen stoppen, als ze bij een klassieke stekker doen. Omdat de USB-stekker echter maar vanuit één stand in de poort past, tasten veel gebruikers in eerste instantie mis. 

Ontwerpers hebben hier in het verleden al wel een oplossing voor bedacht, door bijvoorbeeld een icoontje aan één zijde van de stekker af te beelden. Als het icoontje bijvoorbeeld aan de bovenzijde te zien is, geeft dit aan dat de stekker in de computer te stoppen is. Veel consumenten staan echter niet stil bij deze subtiele aanwijzing.

USB2

Technisch mogelijk?

Yi Xuan's voorstel is simpel: breng nog een tweede stukje kunststof aan in de uitgang van de USB-stekker. Daarmee ontstaat een symmetrisch design, dat omgekeerd ook in de poort past. Het is tegelijkertijd een uitnodiging aan USB-fabrikanten om dit ontwerp ook technisch mogelijk te maken.

USB3USB4