DEN HAAG - Een groot deel van de Nederlandse banken scoort nog altijd onvoldoende als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen, hoewel er ook verbeteringen zichtbaar zijn. Dat blijkt uit het donderdag gepresenteerde kwartaalbericht van de Eerlijke Bankwijzer.

Volgens de wijzer lijkt de ambitie te ontbreken bij banken, waaronder ABN Amro, ING, Rabobank en Aegon Bank om ''zo snel mogelijk verantwoordelijk te gaan werken''.

Adrie Papma van de Bankwijzer noemt het gebrek aan transparantie bij de banken onbegrijpelijk. ''Ondanks de grote maatschappelijke onvrede over het bonusbeleid bij banken, publiceren sommigen nog steeds geen beleidsstukken en maatschappelijke jaarverslagen.''

Ook geven banken nog altijd onvoldoende inzicht in hun investeringen. Met het klimaatbeleid en het bonusbeleid is het eveneens slecht gesteld.

Van Lanschot Bankiers

De nieuwe editie van de wijzer bevatte ook goed nieuws. De meeste stappen voorwaarts werden in het afgelopen kwartaal gezet door Van Lanschot Bankiers. Zo voerde de bank onlangs een mensenrechten-effect-rapportage in als voorwaarde voor kredietinvesteringen.

Ook sluit de bank investeringen voortaan uit in producenten van omstreden wapens en in bedrijven die actief zijn in omstreden wapenhandel.

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, vakbond FNV, Amnesty International, Milieudefensie en de Dierenbescherming om het beleid van banken duurzamer te maken.