AMSTERDAM - Het Amerikaanse begrotingstekort bereikt dit jaar een recordhoogte. Volgens de rekenkamer van het Amerikaanse Congres, het Congressional Budget Office (CBO), loopt het tekort dit jaar op tot 1500 miljard dollar.

In augustus werd nog gerekend op een begrotingstekort van 1100 miljard dollar. Het tekort stijgt vooral zo hard vanwege de overeenkomst die de Amerikaanse president Barack Obama met de Republikeinen sloot om alle belastingverlagingen van president George Bush in ere te houden. De belastinginkomsten zijn afgenomen naar het laagste niveau sinds 1950.

Hoewel zowel de Republikeinen als de Democraten vinden dat de uitgaven omlaag moeten, komt het vooralsnog niet tot concrete maatregelen.

Erfenis

Volgens Obama is het tekort een erfenis van Bush, terwijl de Republikeinen de schuld zoeken in het nieuwe stelsel voor de gezondheidszorg en de steunmaatregelen die Obama genomen heeft om de Amerikaanse economie te stimuleren.

Als de huidige wetgeving wordt aangehouden stijgt de staatsschuld volgens het CBO van 62 procent vorig jaar naar 77 procent in 2021, oftewel van zo'n negen biljoen dollar naar ongeveer 18 biljoen dollar.