AMSTERDAM – Amsterdam is in trek bij multinationals. Dat blijkt donderdag uit cijfers van Amsterdam Inbusiness. Ook is de regio druk aan de gang om meer banken uit Azië aan te trekken.

De Chinese Bank ICBC, ’s werelds grootste bank, opende twee weken terug een kantoor in de hoofdstad. Maar daar blijft het niet bij, als het aan Amsterdam ligt.

De regio is nu ook in gesprek met een aantal Indiase en Japanse banken, meldt het Financieele Dagblad. Het gaat volgens de Amsterdamse wethouder Economische Zaken om de grootste bank van India, State Bank of India, en de een na grootste, de ICICI Bank.

Bij de handelsmissie van Amsterdam naar Japan in mei van dit jaar staan banken centraal. Als die banden worden aangetrokken, werkt dat als een motor voor bedrijven in andere sectoren. In september volgt een handelsmissie naar China.

Honderd bedrijven

Het in 2007 opgerichte expatcenter helpt de buitenlandse banken bij het verkrijgen van de benodigde vergunningen en het zoeken naar de juiste kantoren.

Amsterdam werkt samen met de gemeenten Amstelveen, Almere en Haarlemmermeer. Het doel is zo’n honderd bedrijven per jaar uit het buitenland aan te trekken.

Afgelopen jaar vestigden zich 122 nieuwe multinationals in de regio, tegenover 105 in 2009, zo blijkt uit cijfers van Amsterdam Inbusiness. Ook vertrokken er internationale ondernemingen, namelijk 35 in 2010 en 30 een jaar eerder.

Mastercard

De nieuwe bedrijven zijn voornamelijk actief in de financiële dienstverlening, de ICT en de creatieve sector. Voorbeelden van de eerstgenoemde sector zijn Europe, Mastercard en Cavanagh.

De nieuwkomers komen veelal uit Aziatische landen (37 procent). Daarnaast is een groot aantal afkomstig uit de Verenigde Staten (31 procent) en de EMEA (30 procent), dat staat voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Momenteel zijn meer dan tweeduizend internationale bedrijven in de regio Amsterdam gevestigd.

Aantrekkelijk

Volgens het onderzoeksbureau kiezen de firma's onder meer voor de hoofdstad vanwege de wereldwijde bereikbaarheid door de aanwezigheid van Schiphol, het fiscale klimaat en de innovatieve dienstensector.

Van de nieuwe bedrijven hebben er 32 besloten om ook hun Europese hoofdkantoor in Amsterdam te vestigen. Daaronder vallen Kraton Polymer, een chemiebedrijf uit de Verenigde Staten, en het Nieuw-Zeelandse Fonterra, een zuivelproducent. Amsterdam staat na Londen op de tweede plaats wat betreft aantrekkelijkheid voor hoofdkantoren van multinationals.