AMSTERDAM - Snel typen is minder makkelijk op een virtueel keyboard, omdat het gladde oppervlak van een aanraakscherm een gebruiker weinig oriëntatiegevoel geeft. Australische ontwikkelaars zouden dit probleem nu kunnen verhelpen met een intelligent virtueel toetsenbord.

Onderzoekers van de University of Technology in Sydney introduceerden woensdag LiquidKeyboard, een keyboard dat de weergave van toetsen automatisch aanpast aan de positie van de vingers. De aloude Qwerty-opzet is gesplitst in groepen letters die gekoppeld zijn aan één van de vier typvingers van iemands hand.

Als de computer een hand boven het scherm detecteert, toont het daaronder de groep letters die van toepassing is op de linker- of rechterhand. Als een vinger vervolgens beweegt, verplaatst de aan die vinger toegewezen groep letters zich ook. Als de gebruiker zijn pols draait, roteert de pc ook de weergave van de toetsen.

Toetsenbord

Minder typfouten

Ook is de precieze weergave afhankelijk van de grootte van de vingers. Verder is het toetsenbord minder gevoelig voor lichte aanrakingen, zodat typfouten eerder worden vermeden.

Voor de markt van tablets kan het keyboard van goede waarde zijn: niet alleen kan het ten goede komen van het typen van documenten, maar ook voor gamers kan de techniek interessant zijn. Sneltoetscombinaties, die behulpzaam kunnen zijn bij het spelen van spellen, worden makkelijker uitgevoerd.

Momenteel is het Australisch instituut nog bezig met het verfijnen van het concept.