BRUSSEL - Europees Commissaris Siim Kallas (Transport) heeft Nederland donderdag officieel gewaarschuwd dat het Nederlandse luchtvaartverdrag met Rusland strijdig is met EU-regels. Naast Nederland ontvingen nog zes andere EU-lidstaten eenzelfde waarschuwing.

In een brief zegt Kallas dat de afspraken die Nederland met Rusland heeft gemaakt, in strijd zijn met de EU-concurrentieregels.

Volgens het verdrag mogen alleen Nederlandse maatschappijen vanaf Schiphol naar bestemmingen in Rusland vliegen. Andere maatschappijen worden niet toegelaten op deze routes. Dat is in strijd met de Europese regels over vrije concurrentie.

Vergoeding

Ook een in het verdrag vastgelegde vergoeding die Nederlandse maatschappijen moeten betalen voor vluchten over Siberië, is volgens Kallas in strijd met de regels.

Veel Europese maatschappijen vliegen over Siberië op weg naar bestemmingen in Azië. Volgens de commissie worden deze vergoedingen, die worden doorberekend aan passagiers, meestal direct aan de Russische maatschappij Aeroflot betaald.

Naast Nederland ontvingen ook België, Denemarken, Italië, Luxemburg, Zweden en het Verenigd Koninkrijk een waarschuwing. Vorig jaar waarschuwde de commissie Oostenrijk, Finland, Frankrijk en Duitsland al wegens soortgelijke luchtvaartverdragen met Rusland.