TOKIO - Kredietbeoordelaar S&P heeft zijn beoordeling van de kredietwaardigheid van de Japanse overheid met een stap verlaagd. S&P meldde donderdag dat de kredietbeoordeling van AA naar AA- gaat.

ls reden noemde S&P de relatief grote staatsschuld van Japan. De schuld is op dit moment bijna twee keer zo groot als het bruto nationaal product van de Japanse economie. Ter vergelijking: Griekenland dat vorig jaar een pakket noodleningen moest aanvragen, heeft een schuld die 144 procent van de jaarlijkse omvang van de economie bedraagt.

''De verlaging reflecteert onze inschatting dat Japan's schuldenratio, nu al een van de hoogste, verder zal stijgen dan we voor de recessie voorzagen en pas in het midden van de jaren twintig zijn piek zal bereiken'', aldus S&P.

Schulden

S&P stelde dat de Japanse overheid geen goede strategie heeft om de schuldproblemen aan te pakken. De kredietbeoordelaar wees er verder op dat de vergrijzing van de Japanse bevolking zal leiden tot meer schulden.

De status van AA- is de vier-na-hoogste. De hoogste beoordeling is AAA, de status die onder meer Nederland heeft. De verlaging zou er voor de Japanse overheid toe kunnen leiden dat de leenkosten op financiële markten toenemen.

Na de aankondiging kwam de koers van de yen onder druk te staan. De euro maakte een sprong van ruim 112 yen, naar ruim 113 yen.