AMSTERDAM - Het Britse bedrijf Ubiquisis zegt een mini-basisstation ontwikkeld te hebben, die goedkoper bellen in het buitenland mogelijk maakt. Het apparaatje maakt via een ip-connectie verbinding met het mobiele netwerk in het thuisland.

Het basisstation kan via USB aan een laptop worden verbonden, waardoor deze elektriciteit en internet ontvangt. Het station gaat aan de hand van het ip-adres en het mobiele netwerk na in welk land de gebruiker op dat moment verblijft.

Vervolgens zet het een ip-verbinding op met het mobiele netwerk in het thuisland, waardoor de gebruiker niet met hoge internationale tarieven te maken krijgt.

Telefoongesprekken kunnen tot stand worden gebracht door de mobiel op het basisstation zelf te leggen. Met een bluetooth-headset is het vervolgens mogelijk te communiceren. Het Ubiquisis-apparaat kan met elk mobieltje overweg.

Onderhandelingsfase

Of de technologie van Ubiquisis ook daadwerkelijk zijn weg naar de markt gaat vinden, hangt nog af van welke mobiele aanbieders met het bedrijf in zee willen gaan. Ubiquisis zou momenteel nog in de onderhandelingsfase zitten.

Meer details worden bekend tijdens het Mobile World Congress, dat in februari in Barcelona plaats vindt.