AMSTERDAM - Het Deense architectenbureau Bjarke Ingels Group (BIG) heeft met een zeer opmerkelijk ontwerp een opdracht in de wacht gesleept. Het mag in Kopenhagen een energiecentrale realiseren, die ook dienst gaat doen als ski-oord.

De energiecentrale moet de vorm van een kolossale berg krijgen, met een kronkelend dak dat omgetoverd is tot een 116 duizend vierkante meter grote skipiste. Op de kunstmatige piste moeten verschillende runs afgewerkt kunnen worden. De centrale geldt als vervanging voor de veertig jaar oude Amagerforbraending-centrale.

'Extra bestemming'

Het gebouw, dat energie uit afval moet halen, zou gebruik maken van de nieuwste duurzame technologieën. "In plaats van de Amagerforbraending als een geïsoleerd architectonisch object, is dit ontwerp geschetst met de gedachte een extra bestemming te geven aan het gebouw," aldus BIG in een persbericht.

"Het is een voorbeeld van hedonistische duurzaamheid: het idee dat duurzaamheid geen last is, maar dat het onze leefkwaliteit kan verbeteren."

Energiecentrale2

Plantenbakken als bakstenen

De buitenkant van het gebouw beschrijft BIG als een "verticale groene gevel" met plantenbakken gestapeld als bakstenen. Het omliggende terrein zal worden omgebouwd tot een recreatiepark.

Het is een bestemming die volgens het bureau ook in een behoefte voorziet, omdat Denemarken bijna geen bergen heeft en daardoor het moet hebben van kunstmatige skiterreinen. Verder zou de locatie interessant zijn voor buitenlandse toeristen.

Energiecentrale3

De energiecentrale gaat ruim 470 miljoen euro kosten en moet volgens de planning in 2016 gebouwd zijn. BIG wist zware concurrentie in de vorm van Wilkinson Eyre Architects en Dominique Perrault Architecture achter zich te laten.

Energiecentrale4Energiecentrale5