WOERDEN - De schoenenbranche heeft het crisisjaar 2009 afgelopen jaar van zich afgeschud. Dat was vooral te danken aan hogere prijzen, waardoor de omzet over de hele linie hoger uitkwam. Dat meldde brancheorganisatie cbw-mitex woensdag.

Mannen hebben het afgelopen jaar een heuse inhaalslag gemaakt waar het gaat om schoenen. De omzet van herenschoenen kwam bijna 7 procent hoger uit en dat was volgens cbw-mitex vrijwel geheel te danken aan meer verkochte paren.

De omzet van kinderschoenen nam met 4,1 procent toe, maar dat was uitsluitend te danken aan hogere prijzen. Het aantal verkochte kinderschoentjes daalde met 4,6 procent.

Vrouwen

Bij de vrouwen bleef de verkoop in aantallen vrijwel gelijk, dankzij hogere prijzen kwam de omzet in dat segment 6,4 procent hoger uit.

Vooral in de maand november werd flink meer omzet behaald met dank aan de kou en de sneeuw. Snowboots vonden gretig aftrek maar schoenenverkopers zijn ook dolgelukkig met de populariteit van de prijzige Uggs.

In de zomer liepen vooral dames en masse weg met Birckenstocks.

Uitverkoop

De schoenwinkels hebben weer wat van hun voorraden weggewerkt, waardoor de uitverkoop ook een stuk gematigder van start ging dan het jaar ervoor.

In de eerste maanden van 2010 zag het er nog helemaal niet florissant uit voor de branche, in april bleef de omzet zelfs 10 procent achter op het toch al lage niveau van een jaar eerder.