AMSTERDAM - Voedingsmiddelenconcern Unilever is Europa's beste bedrijf op het gebied van leiderschap. Dat stelt consultant Hay Group woensdag naar aanleiding van een steekproef onder 428 bedrijven.

Volgens Hay Group is er een nieuwe generatie leiders in opmars. De leider nieuwe stijl zou zich meer richten op (culturele) diversiteit, samenwerking en hoeft bij het leiding geven minder rekening te houden met hiërarchische structuren.

"Al sinds een aantal jaar levert de directieve leiderschapsstijl aan terrein in en gaat het in toenemende mate om de dialoog, overleg en tweerichtingscommunicatie, om vervolgens gezamenlijk gestelde doelen te bereiken", stelt Hay Group in een toelichting.

Familievriendelijk

Unilever, maar ook bedrijven als Banco Santander en Volkswagen gaan volgens Hay Group het beste om met de opkomst van een 'familievriendelijke' generatie. Zo heeft een meerderheid van de bedrijven uit de top tien een instapprogramma voor diegenen die er even uit zijn geweest, zodat ze makkelijker terug kunnen keren op de werkvloer.

Bij de totale onderzochte groep biedt slechts iets minder dan een derde een dergelijk programma aan. Ook wordt er bij de bedrijven uit de top tien meer rekening gehouden met thuiswerken.

Cultuur

Culturele verschillen worden in de top tien beter bedwongen, stelt Hay Group. Leiders uit die groep gaan bijna twee keer vaker (72 procent) dan gemiddeld een periode naar het buitenland om de verschillen aan den lijve te ondervinden.

Ook is er bij de kopgroep meer aandacht voor opvolgingsvraagstukken. "Er wordt significant vaker een pool van opvolgers bijgehouden voor belangrijke functies", stelt Hay Group.