AMSTERDAM - Sinds maandag is er een site beschikbaar die teksten en afbeeldingen op Wikipedia omvormt tot diashows met gesproken tekst. Daarmee is Qwiki de eerste online encyclopedie die in beeld en geluid begrippen van uitleg voorziet.

Het concept wist al voor zijn lancering aardig wat publiciteit binnen te halen: Qwiki steunt op een investering van acht miljoen dollar van Facebook-oprichter Eduardo Saverin en werd op Techcrunch Disrupt verkozen tot beste applicatie, waarna in de VS veel media-aandacht volgde. Resultaat is dat de site erg goed scoort op de ranglijst van meest ingetikte zoektermen op Google.

Qwiki maakt gebruik van text-to-voice technologie, die een computer teksten laat omzetten in gesproken woord. Vooralsnog doet de site dat alleen bij de eerste alinea's van bijdrages op Wikipedia. Ook zet het afbeeldingen en standaard data, zoals het aantal inwoners van een stad, om in aantrekkelijke diashows en grafische visualisaties.

Achterover leunen

Omdat tot nog toe de meeste informatie op internet tekstueel is, springt Qwiki sowieso in een gat in de markt. Het lezen van een Wikipedia-tekst gaat waarschijnlijk wel sneller dan beeld- en audiofragmenten bekijken, maar Qwiki bedient de behoefte van internetters om zo nu en dan achterover te kunnen leunen en informatie op hen af te laten komen.

Daarnaast duikt Qwiki in een marktsegment dat moeilijk door traditionele uitgevers in te vullen is: de productie van video- en audio-content is te duur om er niches mee te willen bedienen. Qwiki kan zich wel gemakkelijk richten op doelgroepen die specifieke informatie willen hebben, omdat het steunt op relatief goedkope spraakrobot software.

Uitgevers

Qwiki wil dan ook haar service in de toekomst aan verschillende uitgevers verlenen: "Of je nu een vakantie aan het plannen bent op internet, of restaurants gaat recenseren op je mobiel, Qwiki werkt aan het beschikbaar maken van informatie."

Ondanks alle positieve media-aandacht had Qwiki deze week ook met negatieve publiciteit te maken: een hacker heeft bewezen dat hij met een eigen HTML-script een gelijksoortige tool maken kan. De hacker wilde, zo bericht Newsgrange, protesteren tegen het feit dat Techcrunch de site veel lof toedicht.