AMSTERDAM - AlpInvest Partners, het Nederlandse private-equityhuis dat kapitaal belegt voor PGGM en APG, komt voor een groot deel in Amerikaanse handen. Beide pensioenuitvoerders verkopen hun aandelen aan The Carlyle Group en het management van AlpInvest. Dat is woensdag bekendgemaakt.

APG, de pensioenuitvoerder van pensioenfonds ABP, en PGGM blijven de belangrijkste klanten van AlpInvest. De transactie, waarvoor goedkeuring van de toezichthouders is vereist, wordt waarschijnlijk in maart 2011 afgerond. Financiële voorwaarden zijn niet bekendgemaakt.

AlpInvest, een van de grootste beleggers ter wereld in private-equity (privaat vermogen), beheert volgens de meest actuele cijfers 32,2 miljard euro.

De instelling doet dat voornamelijk voor APG en PGGM. Deze twee partijen meldden dat ze voor de periode 2011-2015 AlpInvest aanvullende beleggingsmandaten geeft met een waarde van 10 miljard euro.

Financiële positie

APG-topman Dick Sluimers benadrukte tijdens een persbijeenkomst dat AlpInvest niet is verkocht vanwege de financiële positie van de pensioenfondsen, die de afgelopen tijd onder druk stonden. ''Het is het resultaat van een strategische heroverweging vanuit PGGM, APG en AlpInvest'', zo wist hij.

De onafhankelijkheid van de beleggingsactiviteiten van AlpInvest blijft bestaan, zo gaven de partijen aan. AlpInvest stelt het beleggingsbeleid van APG en PGGM volledig te blijven uitvoeren, met name op het gebied van milieu, maatschappelijk verantwoord ondernemen en goed ondernemingsbestuur (corporate governance).

Gelijkwaardig

Carlyle krijgt in de strategische joint venture met het bestuur van AlpInvest desondanks een meerderheidsbelang van 60 procent; de rest komt in handen van het bestuur van AlpInvest. ''Maar we zijn gelijkwaardig wat betreft beslissingen'', aldus bestuurder en mede-oprichter David Rubenstein van Carlyle.

Over de overnameprijs hield ook Rubenstein de lippen op elkaar. ''Elke koper denkt te veel te betalen en elke verkoper denkt te weinig te krijgen'', wilde hij wel kwijt. Toch was hij tevreden. ''We kunnen nu tegen onze investeerders zeggen dat we een spectrum aan producten hebben. Niet alleen onze eigen fondsen, maar ook die van AlpInvest.''

Belegger

AlpInvest Partners is een van de grootste beleggers ter wereld in private-equity (privaat vermogen). Het beheert volgens de meest actuele cijfers 32,2 miljard euro.

De participatiemaatschappij werd in 1999 opgericht door PGGM en APG, de pensioenuitvoerder van ABP, onder de naam NIB Capital. Vijf jaar later werd deze onderneming opgesplitst in een onderdeel dat zich ging bezighouden met investeringen en een deel met het doen van overnames. De investeringstak kreeg de naam AlpInvest.

AlpInvest heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam en vestigingen in Londen, New York en Hongkong. Het investeringsfonds heeft 116 mensen in dienst.

Beloning

In 2008 was er veel kritiek op het bedrijf, toen bekend werd dat de top en enkele tientallen medewerkers in 2007 samen ongeveer 150 miljoen euro hadden verdiend. De beloning viel acht keer hoger uit dan in 2006, toen ze een beloning opstreken van 18,7 miljoen euro. De stijging was vooral te danken aan een hogere rendementsdeling die de medewerkers vingen.

Het concern investeert wereldwijd in private-equity, voornamelijk via beleggingsfondsen. In Nederland is AlpInvest onder meer mede-eigenaar van Maxeda, een retailgroep voortgekomen uit Vendex KBB, en chipfabrikant NXP.