BRUSSEL - De aanslepende kabinetsformatie in België lijkt geen negatieve gevolgen te hebben voor de economie van het land.

Het Belgische Federaal Planbureau heeft de groeiverwachtingen voor dit jaar naar boven bijgesteld.

Het voorziet voor 2011 een groei van 2 procent, in plaats van de eerder geraamde 1,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat blijkt uit nog vertrouwelijke cijfers waaruit de Vlaamse zakenkrant De Tijd woensdag citeerde.

Gemiddelde

België zit met een groei van 2 procent ruim boven het gemiddelde van 1,5 procent dat het Internationaal Monetair Fonds dit jaar verwacht voor de eurozone.

Ook in Nederland bedraagt de groei volgens het Centraal Planbureau 1,5 procent in 2011. Volgens economen die De Tijd citeert profiteert België vooral van de gunstige economische ontwikkeling in Duitsland.

Het begrotingstekort van de Belgische overheid raamt het planbureau op 4,2 procent van het bbp. Dat is 0,1 procent hoger dan de doelstelling die de EU België heeft opgelegd. Koning Albert II heeft de demissionaire regering-Leterme onlangs gevraagd extra maatregelen te nemen, zodat het tekort onder de 4 procent zakt.