ZOETERMEER - Bijna 60 procent van de Nederlandse scheepsbouwsector verwacht in 2011 een groei van de export, waarvan bijna 15 procent uitgaat van een groei van meer dan 15 procent. Ruim een derde verwacht dat de exportomzet min of meer gelijk blijft.

Dat blijkt dinsdag uit een enquête van brancheorganisatie Scheepsbouw Nederland onder werven en toeleveranciers, bij wie export goed is voor twee derde van de omzet.

Groei zou vooral komen uit opkomende landen als Brazilië, Rusland, India en China. ''Grote Europese markten als Duitsland blijven belangrijk, maar dragen relatief minder bij aan de groei'', aldus de organisatie.

Verder worden Noorwegen, de Verenig1de Staten, Singapore, Turkije en Denemarken gezien als groeilanden.

BRIC

Volgens Scheepsbouw Nederland is het niet altijd makkelijk zakendoen in de zogenoemde 'BRIC'-landen, zoals Brazilië. ''Het zakelijk potentieel is groot, maar moet door de landen zelf en de bedrijven nog grotendeels worden gerealiseerd.''

De meest kansrijke sectoren zijn de offshore, de baggersector en de bouw van werkschepen. Ook verwachten ondervraagden een sterke stijging in de bouw van superjachten. Dit zijn ook nu al markten waarin veel Nederlandse bedrijven in de scheepsbouwsector zijn gespecialiseerd, aldus de organisatie.