DEN HAAG - Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft een duidelijke voorkeur voor een gefaseerde beursgang van ABN Amro. De Jager heeft dat liever dan verkoop aan een buitenlandse bank, want daar zijn in 2008 bij ABN Amro de problemen door gekomen.

De Jager zei dat dinsdag in zijn wekelijkse gesprek bij RTL Z. ''We sluiten niks uit, ook een verkoop niet. Maar het is een grote bank en gelet op het geld en de alternatieven is een beursgang het meest waarschijnlijk.’’

De staat redde ABN Amro in het najaar van 2008 en kocht de bank en de Nederlandse tak van Fortis uit de failliete Fortisboedel voor bijna 17 miljard euro. In totaal stak de staat rond de 30 miljard euro in de bank.

Voorbereidingen

De Jager denkt dat de voorbereidingen op een beursgang in 2013 kunnen beginnen. Maar dan zal het nog snel een jaar duren voor de eerste delen van de bank naar de beurs kunnen. ''Je moet niet teveel in een keer naar de beurs willen brengen.’’

De Jager kondigde een korting aan voor de eerste groep aandeelhouders, omdat die altijd iets meer risico lopen. De eerste aandelen zullen dan lager gewaardeerd worden dan het gemiddelde van het totale bedrijf.

Hoeveel een beursgang kan opleveren, is nog niet bekend. Oud-topman Rijkman Groenink schatte vorig jaar dat ABN over een paar jaar maximaal 20 miljard euro waard zal zijn. De huidige ABN-topman, Gerrit Zalm, waarschuwde al eens dat het niet zeker is dat de belastingbetaler de 30 miljard euro volledig terug zal krijgen.