BRUSSEL - De Chinese bank Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) opent deze week haar eerste vestiging in Amsterdam. Dat heeft het bankconcern maandag bekendgemaakt.

ICBC, naar eigen zeggen de meest winstgevende bank ter wereld, had al dochters in Frankfurt, Luxemburg en Londen. Daar komen nu kantoren in Parijs, Brussel, Amsterdam, Milaan en Madrid bij.

ICBC wil zich met zijn nieuwe Europese kantoren vooral richten op de financiering van handel tussen Chinese bedrijven en Europa. Ook gaat de bank algemene financiële diensten verlenen zoals kredietverlening en zakenbankieren voor Chinese en Europese klanten.

Daarnaast gaat de bank investeringen begeleiden en de handels- en economische betrekkingen tussen China en Europa promoten.

Euro

''De Europese economie en de euro zijn recent tegen problemen aangelopen, maar Europa is nog altijd een van de belangrijkste politieke en economische entiteiten in de wereld’’, aldus de bank. De opening van de nieuwe kantoren weerspiegelt volgens het concern het vertrouwen van ICBC in de toekomst van Europa.

ICBC is de grootste bank ter wereld gemeten naar marktwaarde. Het bankconcern is ook de grootste kredietverstrekker in China. ICBC telt 3,61 miljoen zakelijke klanten en meer dan 3,16 miljoen particuliere klanten.