AMSTERDAM -Nederlandse banken mogen vanaf 2011 de obligaties die in de financiele crisis konden worden uitgegeven met staatsgarantie vervroegd aflossen, schrijft minister Jan Kees de Jager van Financien aan de Tweede Kamer.

De situatie bij de banken is volgens de minister zodanig verbeterd dat deze versnelde aflossing een serieuze optie is. De banken moeten De Jager wel een slotpremie van 15 procent betalen als ze vervroegd aflossen. Er staat voor ongeveer 50 miljard euro aan door de staat gegarandeerde leningen in de markt.

De banken zouden zelf om de vervroegde aflossing hebben gevraagd, om af te komen van de hoge premies die ze moeten betalen voor de staatsgarantie. Het gaat daarbij jaarlijks om honderden miljoenen premiebetaling.

De garantieregeling werd in oktober 2008 ingesteld en betekende dat de staat voor 200 miljard euro garant zou staan voor middellangetermijnleningen tussen banken. Sinds december 2009 is geen gebruik meer gemaakt van de regeling die vrijdag afloopt. De mogelijkheid om vervroegd af te lossen geldt in beginsel voor een half jaar en wordt daarna geëvalueerd.