AMSTERDAM - De levendige handel in aandelen van niet-beursgenoteerde bedrijven zoals Facebook en Twitter heeft de interesse gewekt van de Securities and Exchange Commission (SEC). Dat melden verschillende media.

De SEC hanteert de regel dat wanneer een privaat bedrijf meer dan 500 aandeelhouders heeft, het verplicht wordt financiële informatie te publiceren. Soortgelijke zaken uit het verleden hebben geleid tot de beursgang van Google en Microsoft. De controles van de SEC zouden een beursgang van Facebook en Twitter in gang kunnen zetten.

De Amerikaanse beurswaakhond heeft verschillende handelaren in de aandelen van de private bedrijven om informatie verzocht, zo hebben enkele anonieme handelaren bevestigd aan the New York Times.

Fondsen

De focus van de SEC ligt hierbij vooral op fondsen - en niet op particulieren - die zich bezig houden met de onderhandse handel, omdat zij ervoor zorgen dat het aantal aandeelhouders in de bedrijven toeneemt.

In de VS faciliteren twee handelsplatformen de verkoop van aandelen in Facebook, Twitter en andere private techbedrijven; Sharespost en Secondmarket. Op basis van de handel op Sharespost steeg de waarde van Facebook de afgelopen maand met 25 procent, wat neerkomt op een bedrijfswaarde van 56 miljard dollar (43 miljard euro).