AMSTERDAM – Het totaal aantal faillissementen van Nederlandse bedrijven is in 2010 afgenomen. De provincie Zeeland liet daarentegen een stijging zien. Dat blijkt woensdag uit cijfers van Dun & Bradstreet.

Volgens de onderzoekers bestaan er grote verschillen tussen de provincies. Zo is de afname van 21 procent van bedrijven die over de kop gingen in Friesland en Flevoland het grootst. Daarna volgen de provincies Drenthe, Noord-Brabant en Utrecht.

In de provincies Groningen en Zeeland gingen er in 2010 juist meer bedrijven bankroet, respectievelijk 5 en 12 procent. Kijkend naar absolute aantallen zijn er in Zuid-Holland de meeste bedrijven failliet gegaan.

Licht herstel

In 2009 was er volgens Dun & Bradstreet een sterke toename van het aantal faillissementen. Toen gingen er 7260 bedrijven op de fles, een stijging van 73 procent ten opzichte van 2008.

Dit jaar is er sprake van een ‘licht herstel’, met 6571 bedrijven die failliet gingen. De sterkste daling van het aantal faillissementen vond plaats in het derde kwartaal. In het eerste kwartaal van 2010 was er nog sprake van een stijging.

Daarmee is Nederland nog niet terug op het niveau van 2008, toen er 4190 bedrijven over de kop gingen.