AMSTERDAM - Directeuren, leiders en commissarissen krijgen binnenkort een richtlijn voor het gebruik van Twitter. De Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD) werkt aan een twitterbeleid voor haar leden.

De NCD, met drieduizend leden, is naar eigen zeggen op scherp gezet door het Twitter-incident van districtschef van de politie Zuidwest-Drenthe Gerda Dijksman. Die werd maandag op non-actief gezet na een suggestieve tweet.

Volgens een woordvoerder is de NCD onlangs begonnen met het opstellen van een twitterbeleid. "Het gaat ons er vooral om hoe we een zo groot mogelijk netwerk kunnen krijgen, maar dit voorval heeft ons op scherp gezet. De imagoschade is onherstelbaar als zoiets gebeurt."

MKB Nederland

Ook ondernemers kunnen een richtlijn voor het gebruik van sociale media verwachten. MKB Nederland heeft die in de maak. "We gaan onze leden niet voorschrijven wat ze wel en niet moeten doen, maar we kunnen ze wel helpen door tips te geven", zegt een woordvoerder.

Politievakbond ACP schreef onlangs al een notitie over het gebruik van sociale media. Volgens de vakbond heeft nog lang niet ieder korps daar over nagedacht. De vakbond schrijft in de notitie dat de kansen van sociale media als Twitter en Facebook enorm zijn.

"Maar media als Twitter hebben ook gevaren in zich. Niet elke collega is zich bewust van die gevaren of onderschat ze", weet ACP-vicevoorzitter Wiep van de Pal.

Werknemers worden door CNV Vakcentrale in een richtlijn geadviseerd zich te bedenken dat online informatie vaak niet gemakkelijk te verwijderen is en te proberen berichten over werk en privé gescheiden te houden.