Wie zit er in over de toekomst? Veel mensen, heel veel mensen moet ik als antwoord geven. Want veel Nederlanders houden zich voornamelijk bezig met piekeren en tobben over de dag van morgen.

Tobben over die begeerlijke baan en als we die baan dan hebben, hoe houden we die baan dan? Paniek om de luxe die we ons met deze nieuwe baan kunnen veroorloven, maar is dat geld er straks ook nog?

Piekeren over gezondheid, maar ja die grote gele M langs de snelweg is lekker en dat sigaretje na de koffie ook. Maar ook wachten op de 65 of straks de 67 jarige leeftijd, want dan gaan we massaal genieten en reizen en al die andere dingen doen waar we altijd van hebben gedroomd.

Tobben

Wat zou de reden kunnen zijn dat mensen die iets heftigs hebben meegemaakt stoppen met deze ernstige vorm van tobben die onze westerse maatschappij met zich meebrengt. Ik denk dat het ligt aan de simpele reden dat men zich realiseert dat het leven, hoe graag we dat ook willen, niet maakbaar is.

Natuurlijk kunnen we bepaalde zaken beïnvloeden en door een gezonde levensstijl verkleinen we de kansen dat we ziek worden, maar we weten ook dat dit geen garanties geeft.

Studeren, maar dan iets waar echt onze talenten liggen, vergroot de kans op succes en meer werkplezier. Nu sparen voor die reizen waar we van dromen en we met ons pensioen in vervulling willen laten gaan.

Piekerloos

Toch is gelukkig zijn en een ‘piekerloos’ bestaan niet gebonden aan een succesvolle carrière en veel geld. Sterker nog, er zijn legio voorbeelden van mensen die hun penisoen bijna aan konden raken en vlak voor die tijd het leven gelaten hebben door een hartaanval, een slopende ziekte of een auto-ongeluk.

Dat is een moment dat je je gaat afvragen wat voor zin het heeft om een leven lang te piekeren en te tobben. Is het voor het praatje, ben je echt een doemdenker of ben je wellicht een drama queen. Eigenlijk maakt het niet eens zoveel uit, maar zeker met het oog op het naderende nieuwe jaar, zou het wel eens goed zijn om niet al tobbend te beginnen.

Je niet direct af te vragen of je die baan over een half jaar nog wel hebt, immers wat is de invloed die je er op uit kunt oefenen? Leef je gezond dan doe je wat je kunt en heeft het geen zin om te denken dat jij wel eens het volgende hartaanvalslachtoffer in de vriendenkring zult zijn.

Mindset

Wat helpt in een dergelijk proces is een veranderde mindset. Het leven wat zonniger in te zien, en hoewel dat met de sneeuw van de decembermaand wat lastig is, is de zon op je netvlies één die je altijd op kunt roepen, waar je het warm van krijgt en welke je energie geeft.

Energie om nu te leven, nu die reis te maken, nu die studie te volgen of nu die nieuwe baan te zoeken die je echt leuk vindt. Kortom, leven in het nu, je kunt de toekomst aanraken, want op het moment dat je dit gelezen hebt is de toekomst het nu geworden.

Dus heffen we 31 december 23.59 uur het glas op het nu … een minuut later begint het nieuw ‘tobloze’ jaar en gaan we bezien wat het nieuwe jaar ons brengt. 2011 wordt het jaar van grenzeloos in het nu genieten van wat er is.

Een fluitend vogeltje, een zonnestraal, de arm van je geliefde om je heen en een echte vriendschap. Proost!!!

Helma van Wanrooij en Eelkje Oldenburger zijn eigenaar van Janus Kizuna en oprichters van Stichting Legatio. Zij herstructureren bedrijven en bieden persoonlijke begeleiding aan ondernemers en particulieren. De organisaties zijn ook terug te vinden op twitter.