AMSTERDAM - De oorzaak van de grote computerstoring bij de gemeente Amsterdam eerder deze maand is nog steeds niet opgehelderd. Wel is de gemeente van start gegaan met het inlopen van achterstallig ict-onderhoud.

De gemeentelijke diensten werden op 16 december getroffen door een grote storing, die het netwerk grotendeels platlegde. Dezelfde dag besloot de gemeenteraad drie miljoen euro ter beschikking te stellen om het ergste ict-leed op te lossen.

Amsterdam kent al jaren grote problemen met de ict-infrastructuur en de duizenden applicaties die daarop draaien. Een eerste voorstel om 20 miljoen los te krijgen voor een oplossing, werd op 2 december door de gemeenteraad nog afgewezen.

De ict-chaos kost de gemeentekas 2 miljoen euro per maand.

Escalatie

De problemen zijn in de afgelopen maanden verder geëscaleerd. In september werd er zelfs gewaarschuwd voor hapering van de systemen, waardoor de overmaking van sociale uitkeringen in gevaar kwam. Op 16 december bracht een grote storing vrijwel alle uitvoerende diensten tot stilstand.

Burgers konden niet meer worden geholpen en de gemeenteraad die die dag vergaderde werd geconfronteerd met de problemen doordat printers niet meer werkten.

Los

Dezelfde dag werd drie miljoen euro vrijgemaakt om de ergste problemen op te lossen. Volgens een woordvoerster van de gemeente zijn er sinds 16 december geen grote problemen meer geweest. Zij zegt dat de grote storing “los moet worden gezien” van de slechte staat van de ict-infrastructuur.

”Hoe vervelend ook, dat kan eens voorkomen.” Naar de oorzaak van de storing wordt momenteel nog gezocht. De gemeenteraad krijgt daar “in de komende weken meer duidelijkheid over”, zegt de gemeente.

100 miljoen

Een onderzoek eerder dit jaar wees uit dat er bijna 100 miljoen euro nodig is om alle problemen binnen de hoofdstedelijke ict op te lossen. Een voorstel voor het vrijmaken van het eerste deel van 20 miljoen euro, bedoeld voor de eerste stappen van het Uitvoeringsplan in 2011, is een maand geleden door de gemeenteraad afgewezen.

De raadsleden wilden meer informatie over de ernst en de aanpak van de problemen. De raadsleden krijgen nu een excursie naar de eigen gemeentelijke Dienst ICT, waar ze de problemen van de lokale deskundigen nader uitgelegd krijgen.

Chaos

In het eerste kwartaal van volgend jaar zal de gemeenteraad zich verder buigen over het Uitvoeringsplan en de benodigde investeringen. In het plan wordt onder meer gesproken over het vereenvoudigen van de applicatiechaos binnen de gemeentelijke diensten.

Daarnaast moet de organisatie van de ict bij de diverse diensten anders, zo blijkt uit de woorden van de gemeentelijke woordvoerster: “Het zijn nu allemaal losse ict-bedrijfjes.”