MAASTRICHT - Telecombedrijf Vodafone verwacht dat Nederlanders tijdens de jaarwisseling massaal gebruik gaan maken van internet op de mobiele telefoon. Dat heeft Vodafone maandag bekendgemaakt.

Het telecombedrijf denkt dat Nederlanders hun gelukswensen vooral gaan verspreiden via social media zoals Facebook, Hyves en Twitter. ''Wij verwachten dat het mobiele internetverkeer tijdens de jaarwisseling 50 procent hoger ligt dan op een normale vrijdag'', zei een woordvoerster.

Volgens Vodafone komt de stijging door de toename van het aantal smartphones. ''Mensen vinden het makkelijker om via social media te communiceren in plaats van te bellen of te sms'en. Verder signaleren wij een toename van het mobiele internetverkeer bij gebeurtenissen waarbij gebruikers ervaringen of gevoelens willen delen.''

Sms

Ook T-Mobile en KPN denken dat het mobiele gebruik van internet zal pieken rond de jaarwisseling. ''Maar er zal ook zeker flink worden ge-sms't. Uit gewoonte en omdat het toch altijd nog persoonlijker is'', zegt een woordvoerster van T-Mobile.

60 procent van de smartphonegebruikers in Nederland heeft een abonnement bij T-Mobile. Volgens het bedrijf neemt het mobiele internetverkeer jaarlijks toe met een factor veertig toe.

''We denken niet dat het mobiele internet tijdens de jaarwisseling overbelast raakt. Net als met grote evenementen als het WK voetbal monitoren we dit nauwlettend'', aldus de zegsvrouw.

Gelukkig nieuwjaar

Uit een onderzoek van onderzoeksburo Motivaction blijkt dat Nederlanders hun familie toch het liefst persoonlijk een gelukkig nieuwjaar wensen. Meer dan de helft van de ondervraagden stuurt een kerstkaart en een derde stuurt een sms-berichtje.

Ook kennissen krijgen in de helft van de gevallen een kaart. Maar als mensen iets verderaf staan, krijgen ze minder vaak een kort tekstbericht via het mobieltje. 20 procent van de ondervraagden stuurt kennissen een sms.

Volgens de woordvoerster van T-Mobile zal Twitter het populairst zijn tijdens de jaarwisseling. ''Dat is heel direct. Naderhand kunnen foto's of uitgebreide verslagen worden gedeeld via Hyves en Facebook.''