Hoe vaak je ook verhuist, de Belastingdienst weet je altijd te vinden met de overbekende blauwe envelop. Het gemak waarmee mijn zoon die envelop opent, was voor mij een openbaring die zijn weerga niet kent.

Het was tijdens een gesprek met onze "uitwonende zoon" om zijn studie, fiscaal recht en studentenleven, in Groningen door te nemen. We kunnen hierover kort zijn; een paar interessante hoorcolleges per week en meneer staat alweer op donderdag onze koelkast te plunderen.

Omdat we een goede vader-zoon relatie hebben, hebben we samen besloten dat het verstandig is dat hij wat gaat bijverdienen. Wel gemakkelijk dat pa een persoonlijk netwerk heeft. Een netwerk waar je elkaar een hand geeft, aankijkt en met elkaar een glaasje wijn drinkt (zoiets als een business-borrel maar dan alleen met mensen die ik aardig vind), in plaats van de gecomputeriseerde vormen van Hyves, Facebook, LinkedIn etc.

Een dag later kan hij beginnen bij de keurslager, ja meneer gaat direct het keursleven in. Past prima binnen zijn profielschets: fiscaal recht.

Belasting

Nu weet hij al langer het bestaan van een Belastingdienst die je met een bepaalde regelmaat en doeltreffendheid, hoe vaak je ook verhuist, trakteert op een BLAUWE ENVELOP. Het gemak waarmee hij deze envelop openmaakt was voor mij een openbaring die zijn weerga niet kent. Vinger erin en rats, rats, open, circa 3 seconden na ontvangst.

Nee, dan heb ik toch hele andere associaties met deze blauwe envelop. Nu ben ik zelf al meerdere jaren een kleine zelfstandige die goede en slechte tijden heeft gekend. Altijd viel deze blauwe envelop bij mij op de deurmat of, toen ik het kantoor buitenshuis had, in de brievenbus.

Gevoelsconfrontatie

Ik ken dus dat moment dat je tussen de foldertroep en de overige poststukken die BLAUWE ENVELOP signaleert. Ik ben als ondernemer nooit zover gekomen dat mijn secretaresse of boekhouder deze envelop als eerste signaleerde. Bij mij komt het vers uit de belastingdienstcomputer. Niemand kent de gevoelsconfrontatie tussen mij en deze verse BLAUWE ENVELOP.

Voor elke ondernemer die zich kan vinden in het bovenstaande, dus gevoelspartner, heb ik persoonlijk een therapie ontwikkeld: de zogenaamde blauwe envelop-therapie. De werking is fenomenaal, gratis en binnen 1 minuut geleerd. In uw verdere leven zult u de blauwe envelop met een glimlach signaleren.

Rustig

De volgende zin moet u rustig en bedachtzaam doorlezen; even de tijd nemen en dan nu rustig lezen. De luiken van de ramen aan het Maison van Le Domaine des Quatre Sasions worden geschilderd in de kleur "belastingblauw". Zo simpel maar doeltreffend is deze therapie.

U begrijpt het niet? Elke keer als ik een BLAUWE ENVELOP zie, gaan mijn gedachten uit naar Zuid-Frankrijk. "De blauwe luiken piepten onder een zuchtje wind in de warme avondzon. De rust, het eten, de wijnen, het zwembad en het gezelschap maakten het perfect." Dat gevoel, elke keer als ik een blauwe envelop zie, geweldig toch!

Peter Spijkerman is initiator van een luxe en kleinschalig zelfvoorzienend domaine in Zuid-Frankrijk. Participatiemogelijkheden voor ondernemers vanuit sociaal, maatschappelijk en duurzame interesse. Volg hem via Twitter of de website