Hoewel het natuurlijk glad ijs is waar ik me nu op begeef, durf ik zo mijn twijfels te zetten bij sommige aanhangers en tegenstanders van Wikileaks. Wat is nu de waarheid en hoe genuanceerd is deze nou eigenlijk?

Ik heb ook wel eens een website met een bot offline gekregen, zo moeilijk is dat niet. Sterker nog: het versturen van connecties gaat een heel stuk sneller dan ze verwerken, dus met één webserver kun je al een hele hoop vervelends doen. De vraag is alleen: waarom zou je?

Wikileaks aanhangers krijgen mijn sympathie, mits ze zich niet bezig houden met het offline halen van websites. Daar wordt namelijk niemand vrolijk van en je schiet er niets mee op. Wikileaks tegenstanders respecteer ik, mits ze zich niet bezig houden met het bestoken van de servers van bedrijven die Wikileaks laten vallen om economische dan wel politieke redenen.

Aanvragen

Die jongen (ook wel bekend als Jeroenz0r) is aangehouden omdat hij een ‘grote rol’ heeft gespeeld in het platleggen van betaalsites als Mastercard en Visa. Het enige wat hij in feite gedaan heeft, is een aantal botnets aansturen. Het enige wat er gebeurt is, is dat er enorme hoeveelheden aanvragen verstuurd worden en daarmee is de kous af. Een kind kan de was doen.

Hoe dan ook denk ik dat degenen die een website offline halen met botnets en andere vervelende middelen, niet helemaal inzien dat ze misschien wel een statement neer proberen te zetten, maar geen punt meer hebben om achter te staan.

Staat men achter de vrijheid van meningsuiting, van informatie en eigenlijk vrijheid in het algemeen, dan hoeft dat in de maatschappij waarin we nu leven niet gedaan te worden door het onbeschikbaar maken van informatie.

Impulsieve actie

Als jij een belangrijke betaling moet doen en een 16-jarig jochie zorgt ervoor dat jij dat niet meer kan doen, hebben we het over een beperking in de vrijheid die je als persoon zou moeten hebben. Voor zover dus de freedom fighters, die hun eigen statement onderuit halen.

Al met al lijkt het alsof er mensen zijn die denken dat alles geoorloofd is. Door een (waarschijnlijk) impulsieve actie worden er dingen gedaan die niemand eigenlijk zou moeten willen. En niet alleen de tegenstanders van Wikileaks zijn hier de dupe van.

Uiteindelijk gaat het erom dat dit soort praktijken niet voor niets illegaal zijn en bestraft kunnen worden. Wikileaks is één ding, maar het normale leven moet ook gewoon door kunnen gaan.

Fijne kerst!

Edwin Dijk is directeur/eigenaar van Sitix IT Innovations, een automatiseringsbedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in online communicatie en optimalisatie van bedrijfsprocessen. Volgen via Twitter? Dat kan.