DEN HAAG - Een gesprek tussen minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) en de bonden over de impasse in de cao-onderhandelingen voor rijksambtenaren, heeft donderdag niets opgeleverd. Dat liet Abvakabo FNV-onderhandelaar Jan Willem Dieten weten.

In de eerste helft van januari praten de onderhandelaars met hun achterban om te beslissen hoe nu verder. Acties worden daarbij niet uitgesloten.

Het ministerie en de bonden zijn het oneens over het salaris en over gedwongen ontslagen die in de lucht hangen in verband met de aangekondigde bezuinigingsoperatie waarbij 15.000 banen zouden verdwijnen. ''Op geen van beide terreinen is een opening geboden'', aldus Dieten.

Bakzeil

Nu gesprekken met zowel de onderhandelaar als de minister niks hebben opgeleverd, is de volgende stap het raadplegen van de leden. ''Dan kunnen we bakzeil halen of manieren bedenken om onze eisen kracht bij te zetten.''

Dieten slaat zeker nog geen 'oorlogstaal' uit. ''Wij zijn rustige mensen, maar vastberaden.'' Volgens Dieten hoeft het in eerste instantie niet om harde acties te gaan. ''Maar als andere middelen niet helpen, kan je de acties altijd nog verharden.'' Hij roept 2007 in herinnering.

''Als stakingen bij de belasting of gevangenis langer dan een dag duren, staat de boel behoorlijk onder druk.''

Gesprek

Donner en de bonden hebben donderdag twee uur gesproken. De cao voor ongeveer 120.000 rijksambtenaren loopt op 31 december af. De ambtenaren willen er 2 procent bij; Donner zit voor de komende twee jaar op de nullijn.

Bovendien vrezen de bonden dat de bezuinigingsronde onder ambtenaren tot gedwongen ontslagen leidt, waar de bonden denken dat die mensen gezien het natuurlijk verloop de komende jaren nog hard nodig zijn.