AMSTERDAM - De Nieuw-Zeelandse luchtvaartmaatschappij Air New Zealand biedt pasagiers nu de zogenoemde 'Skycoach' (luchtbank), een ontwerp dat ervoor zorgt dat drie vliegtuigstoelen kunnen worden omgevormd tot een bankje.

De nieuwe optie wordt in de volksmond 'knuffelklasse' genoemd, zo meldt The Sydney Morning Herald.

Het luchtvaartconcern krijgt donderdag zijn eerste toestel van het type Boeing 777-300ER, die wordt geleverd met de Skycoach. Twee volwassenen kunnen in de constructie de derde stoel er voor de halve prijs bij huren, waarop hun zitplaatsen kunnen worden omgetoverd tot het speciale bankje.

"Het idee ontstond in 2006, toen ceo Rob Fyfe zei dat hij de eerste wilde zijn die passagiers in de economy class de mogelijkheid biedt om te slapen", licht topman Ed Sims van Air New Zealand toe tegenover de krant.

Genegeerd

Volgens Sims zijn reizigers in de economy class tot nu toe genegeeerd door luchtvaartmaatschappijen, die vooral naar het comfort van de business class-passagiers kijken.

Air New Zealand wil de Skycoach ook aan zijn branchegenoten verkopen, maar Sims verwacht dat zij eerst zullen afwachten of het concept aanslaat.

Luchtvaartmaatschappijen proberen zichzelf te onderscheiden van concurrenten om de winst op te kloppen. Zo kwam Ryanair onlangs met het idee staanplaatsen te maken om meer passagiers kwijt te kunnen, terwijl Lufthansa met hetzelfde doel smallere stoelen introduceerde.