FRANKFURT - Duitsland werkt samen met enkele andere Europese landen aan een nieuwe en onafhankelijke instelling die zwakke eurolanden gaat bijstaan en de stabiliteit van de euro moet waarborgen. Dat schrijft de Duitse krant Süddeutsche Zeitung donderdag op basis van regeringsdocumenten.

Duitsland overweegt de oprichting van een 'Europees stabiliteits-, groei- en investeringsfonds', aldus de krant. Die instelling moet gaan samenwerken met de Europese Centrale Bank (ECB) en net als de ECB een onafhankelijke koers gaan varen.

De instantie dient noodhulp aan te bieden aan eurolanden met financiële problemen onder strenge voorwaarden.

Het nieuwe instituut zou over een 'ongelimiteerde herfinancieringscapaciteit' moeten gaan beschikken. Landen die bij het fonds lenen, dienen daar wel onderpand tegenover te stellen zoals goudreserves of private obligaties, aldus de krant.

Nederland

Naast Duitsland zouden ook Finland, Nederland, Frankrijk en Ierland aan voorstellen werken voor een permanent Europees noodfonds, meldde de krant. De voorstellen moeten in januari bij de volgende ontmoeting van de Europese ministers van Financiën worden besproken.

Een woordvoerster van het ministerie van Financiën ontkende echter dat Nederland aan dergelijke plannen werkt.

Officieel

De Duitse regering gaf toe dat er stafmedewerkers aan voorstellen werken, maar dat dit geen regeringsbeleid is. ''Het voorstel dat in het artikel wordt beschreven, is geenszins de officiële positie van het Duitse ministerie van Financiën of de federale overheid.''

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, zou donderdag in Straatsburg al overleg hebben met zijn Franse collega Christine Lagarde over de plannen, aldus de Süddeutsche Zeitung.

De Europese Unie zette eerder dit jaar samen met het Internationaal Monetair Fonds een noodfonds op van 750 miljard euro om zwakke eurolanden te helpen met hun financiële problemen. Dit fonds heeft een looptijd van drie jaar.

De Europese leiders willen dit vanaf 2013 vervangen door een permanent steunfonds.