DEN HAAG - De export van goederen zit nog steeds in de lift. Het volume van de uitvoer was in oktober ruim 10 procent groter dan een jaar eerder, iets meer dan de groei in september.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het volume van de invoer nam toe met bijna 15 procent. Dit is duidelijk hoger dan de groei van bijna 11 procent in september.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 32,4 miljard euro, ruim 15 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met bijna 20 procent en noteerde 28,9 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 3,5 miljard euro. Dit is 0,4 miljard euro minder dan in oktober vorig jaar.

Grondstoffen

Zowel de invoer- als de uitvoerwaarde van grondstoffen en minerale brandstoffen nam fors toe. De uitvoer van voeding en dranken groeide juist weinig.

De groei van de invoer uit landen buiten de Europese Unie was veel hoger dan die uit EU-landen. Bij de uitvoer is volgens het CBS een vergelijkbaar patroon zichtbaar.

De uitvoerprijzen lagen 7,6 procent hoger dan een jaar eerder. De invoerprijzen stegen 7,1 procent. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van oktober 2009 iets verbeterd.