UTRECHT - Het aantal verkochte nieuwe auto's met een lpg-installatie is fors gedaald. Steeds minder mensen willen een auto die op deze brandstof rijdt, blijkt uit de laatste cijfers van branchevereniging Bovag/RDC.

Tot en met oktober dit jaar verkochten autobedrijven 2523 auto's met een gasinstallatie. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 3382 en in de eerste tien maanden van 2008 zelfs 9627. Terwijl de totale verkoop van nieuwe auto's weer aantrekt, lijkt de auto met lpg-installatie uit de gratie.

Vooral leaserijders stappen over op zuinige diesel- en benzineauto's, zei een Bovag-woordvoerder dinsdag. Die verbruiken veel minder brandstof zodat de kilometerprijs niet veel verschilt van auto's die op gas rijden. Ook de fiscale voordelen voor deze auto's stimuleren de verkoop. Zo zijn bijvoorbeeld hybride auto's vrijgesteld van wegenbelasting.

Ombouwen

Ook het ombouwen van benzineauto's naar autogas vertoont een neerwaartse trend. Tot en met oktober dit jaar lieten 7610 automobilisten een lpg-installatie inbouwen. Twee jaar eerder waren dit er nog ongeveer 20.000, blijkt uit cijfers van het bureau voor voertuigdocumentatie VWE.

De daling zal volgens een woordvoerder voor een deel te verklaren zijn uit de gestegen prijs van lpg tot boven 80 cent per liter.

Het totaal aantal auto's dat op lpg rijdt, vertoont de afgelopen jaren een schommelend. beeld. Tot 1 januari dit jaar waren dat er 222.838. Een jaar eerder reden nog 229.475 auto's op deze goedkopere brandstof en tot 2008 waren het er 223.456.