ROTTERDAM - Het aantal schepen dat de haven van Rotterdam aandoet, is alweer bijna op het niveau van 2008. Na het slechte jaar 2009 zitten schepen nu zelfs alweer voller dan in 2008.

Dat blijkt uit cijfers van Royal Dirkzwager, een leverancier van scheepsinformatie in Noordwest-Europa.

Volgens commercieel manager Jeroen Kortsmit voeren er vorig jaar 9 procent minder schepen de haven in en uit. ''We zitten nu op een plus van 6 tot 7 procent.'' De bezettingsgraad zit nu rond de 88 procent. In 2008 was dat nog 86 procent.

Vertrouwen

Kortsmit ziet in de cijfers dat havenondernemers weer het vertrouwen hebben dat het goed gaat. ''Nieuwe schepen staan weer in bestelling en de balans is weer wat terug'', aldus de manager. Bovendien ziet Kortsmit de schepen nog steeds groter worden.

Volgens hem zijn bedrijven wel slimmer bezig met de vaarroutes, aangezien ze nog steeds voorzichtig zijn. ''Veel rederijen varen bijvoorbeeld in allianties en niet meer elk met hun eigen schepen. Ze delen het ladingaanbod.''

Eind deze maand publiceert het Havenbedrijf Rotterdam de overslagcijfers over 2010. De havenorganisatie gaat ervan uit dat dit jaar de overslag met ongeveer 10 procent stijgt. Daarmee zou het niveau van 2008 weer zijn bereikt.