AMSTERDAM – Banken hebben hun blootstelling aan Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje, de zogenoemde PIGS, in het tweede kwartaal teruggebracht met 107 miljard dollar (ongeveer 81 miljard euro).

Dat blijkt uit een rapport van de Bank for International Settlements (BIS), de bank van de centrale banken. De blootstelling bedroeg aan het einde van het tweede kwartaal in totaal 2,28 biljoen dollar (1,72 biljoen euro).

Franse banken hebben met 83,1 miljard dollar de grootste blootstelling aan Griekenland. Hierna komen de Duitse banken met 65,4 miljard dollar.

In Ierland hebben Britse banken de grootste belangen, gevolgd door Duitse en Amerikaanse financiële instellingen. Spaanse banken hebben de grootste blootstelling aan Portugal.

Ierse staatsobligaties

“Zorgen over de risico’s in diverse Europese economieën hebben de kop opgestoken en zijn een dominant thema geworden”, aldus de BIS. “Ierse staatsobligaties zijn in het bijzonder onder druk komen te staan, maar Griekse, Portugese, Spaanse en later Belgische en Italiaanse obligaties zijn ook geraakt.”

Belangen in de publieke sector, oftewel staatsobligaties, zijn het hardst teruggelopen, met 14 procent. Hierop volgend de buitenlandse leningen aan PIGS-banken, die met 7,6 procent zijn afgenomen. In de private sector is de kleinste teruggang te zien.

“Sinds begin november richt de aandacht zich vooral op de verslechterende financiële situatie in Ierland en het idee om verliezen op obligaties op obligatiehouders te verhalen”, aldus de BIS.

Lees alles over de eurocrisis in ons dossier